Meniti Kaca

Meniti Kaca❮Read❯ ➭ Meniti Kaca Author Raja Sabarudin Raja Abdullah – Oaklandjobs.co.uk SINOPSISCerita ini dimulakan dengan Nazar mencari ibunya,MahyunNazar kemudian menjumpai ibunya dengan pertolongan Kim Moi dan Ah Seong Ibu Nazar kemudian dihantar ke Hospital Bahagia Pak Sehak dan Mak SINOPSISCerita ini dimulakan dengan Nazar mencari ibunya,MahyunNazar kemudian menjumpai ibunya dengan pertolongan Kim Moi dan Ah Seong Ibu Nazar kemudian dihantar ke Hospital Bahagia Pak Sehak dan Mak Miah mencadangkan kepada Pak Sehak untuk berkahwin lagi Pak Sahar menolak cadangan itu Pada pertengahan Oktober, Mahyun pulang daripada Hospital BahagiaSelepas beberapa hari,Mahyun hilang kemudian ditemui matiNazar mendapat lima unit dan kemudian di hantar ke Sekolah Tuanku Abdul Rahman,Ipoh Pada suatu malam,Nazar dibangunkan oleh warden dan diberitahu bahawa ayahnya berada di hospital Sebelum Nazar sampai ke hospital,ayahnya meninggal duniaSejak hari itu,Nazar belajar bersungguh sungguh untuk mencapai cita citanya untuk menjadi doktorTEMATema dalam novel Meniti Kaca ialah ketabahan dan kesabaran dalam menempuh pelbagai halangan hidupDalam novel ini, Nazar tabah menempuh ujian iaitu terpaksa berdepan dengan ibunya yang nanar Dia terpaksa berpisah ibunya yang dihantar ke Hospital Bahagia untuk tujuan rawatanSelepas ibunya pulang dan masih tidak sembuh daripada penyakitnya, Nazar masih menghadapi ujian kerana ibunya masih merayau rayu di sekitar kampung Akhirnya, ibunya hilang dan ditemui matiRSOALANPersoalan mengenai keharomonian hidup masyarakat bebilang kaum Masyarakat berbilang kaum hidup dalam keadaan aman dan tolong menlong antara satu dengan lain Keluarga Ah Seong menunjukan layanan dan sikap positif terhadap keluarga Pak Sahar yang mengahadapi banyak masalahPersoalan mengenai sikap masyarakat yang suka menuduh tanpa usul periksa Masyarakat yang hidup berjiran selalunya mengambil berat terhadap apa yang dilakukan oleh orang lain Nazar dan Zainab difitnah masyarakat kampung sedangkan hubungan mereka tidak melanggar keagamaanPersoalan mengenai kasih sayang Kasih sayang diperlihatkan dalam keluarga dan sesama rakan Nazar amat sayang akan ibunya kerana tidak sanggup berpisah dengan ibunya Nazar sayang akan sepupunya, Zainab dan sentiasa mengambil berat terhadap sepupunya itu. Meniti Kaca masa ika sekolah menengah dijadikan sbg buku yg wajib dibaca oleh semua student haha sbb utk subjek BM Bagi ika Meniti Kaca boleh dikatakan satu buku yang sarat dgn nilai nilai murni dan dari buku ni jugak kita boleh rasa kasih syg anak terhadap mak dan ayahnya Part paling sedih bila mak Nazar dijumpai mati Em Feel tu terasa sebab semua org kat dunia ni ada insan yg bergelar mak Kesian dekat Nazar jugak sebab hidup dia penuh dgn dugaan Tapi dia tak jatuh terduduk terus Dia ba Meniti Kaca masa ika sekolah menengah dijadikan sbg buku yg wajib dibaca oleh semua student haha sbb utk subjek BM Bagi ika Meniti Kaca boleh dikatakan satu buku yang sarat dgn nilai nilai murni dan dari buku ni jugak kita boleh rasa kasih syg anak terhadap mak dan ayahnya Part paling sedih bila mak Nazar dijumpai mati Em Feel tu terasa sebab semua org kat dunia ni ada insan yg bergelar mak Kesian dekat Nazar jugak sebab hidup dia penuh dgn dugaan Tapi dia tak jatuh terduduk terus Dia bangun dan teruskan hidup dia dan jadi org yg berjaya Yang boleh dibanggakan keluarga dia kalau keluarga dia masih hidup Credit utk penulis sebab berjaya susun cerita dgn baik dan tak susah utk student faham jalan cerita Cerita yang memang nostalgic apabila jumpa selepas beberapa tahun, amat meaningful dan amat menarik Dah besar ini, saya rasa amat pentingnya mengamalkan perpaduan kaum yang saya baca dalam buku ini masa muda.

Meniti Kaca Kindle ¼ Paperback
    Meniti Kaca Kindle ¼ Paperback kampung sedangkan hubungan mereka tidak melanggar keagamaanPersoalan mengenai kasih sayang Kasih sayang diperlihatkan dalam keluarga dan sesama rakan Nazar amat sayang akan ibunya kerana tidak sanggup berpisah dengan ibunya Nazar sayang akan sepupunya, Zainab dan sentiasa mengambil berat terhadap sepupunya itu. Meniti Kaca masa ika sekolah menengah dijadikan sbg buku yg wajib dibaca oleh semua student haha sbb utk subjek BM Bagi ika Meniti Kaca boleh dikatakan satu buku yang sarat dgn nilai nilai murni dan dari buku ni jugak kita boleh rasa kasih syg anak terhadap mak dan ayahnya Part paling sedih bila mak Nazar dijumpai mati Em Feel tu terasa sebab semua org kat dunia ni ada insan yg bergelar mak Kesian dekat Nazar jugak sebab hidup dia penuh dgn dugaan Tapi dia tak jatuh terduduk terus Dia ba Meniti Kaca masa ika sekolah menengah dijadikan sbg buku yg wajib dibaca oleh semua student haha sbb utk subjek BM Bagi ika Meniti Kaca boleh dikatakan satu buku yang sarat dgn nilai nilai murni dan dari buku ni jugak kita boleh rasa kasih syg anak terhadap mak dan ayahnya Part paling sedih bila mak Nazar dijumpai mati Em Feel tu terasa sebab semua org kat dunia ni ada insan yg bergelar mak Kesian dekat Nazar jugak sebab hidup dia penuh dgn dugaan Tapi dia tak jatuh terduduk terus Dia bangun dan teruskan hidup dia dan jadi org yg berjaya Yang boleh dibanggakan keluarga dia kalau keluarga dia masih hidup Credit utk penulis sebab berjaya susun cerita dgn baik dan tak susah utk student faham jalan cerita Cerita yang memang nostalgic apabila jumpa selepas beberapa tahun, amat meaningful dan amat menarik Dah besar ini, saya rasa amat pentingnya mengamalkan perpaduan kaum yang saya baca dalam buku ini masa muda. "/>
  • Paperback
  • 94 pages
  • Meniti Kaca
  • Raja Sabarudin Raja Abdullah
  • Malay
  • 04 April 2017
  • 9836267565 Edition Language Malay Other Editions None found All Editions